Inici ->

Patrimoni arqueològic
Patrimoni arqueològic

 • Tombes de cal Pessetero (neolític mitjà 3500-2800 a. C). Conjunt de tres sepulcres o tombes en forma de cista (costats i sostre recoberts de lloses). Bon estat de conservació tot i que hi manca la llosa de cobertura. Situats al peu d’un marge entre un camp de conreu i el bosc, entre el trencall del Clot del Grau i can Pessetero. Sense camí d’accés ni senyalització.

 

 •   Dolmen de can Marquet (calcolític o eneolític 2200/2000-1800 a. C. Bronze antic 1800-1500 a. C.). Sepulcre megalític de cambra simple, en bon estat de conservació. Situat a la punta d’una carena prop del mas de can Marquet. Sense camí d’accés ni senyalització.

 

 • Túmuls de Clarena: túmul I (Bronze antic 1750+/- 100). Forma enterrament amb cista i vestíbul. Estat en ruina.

 

 •   Túmul II (Bronze final 1000 a.C). Forma d’enterrament cambra i vestíbul. Estat en ruïna. Situats a la Serra de Clarena. Sense camí d’accés ni senyalització

 

 •    Can Ximpis (Ibèric II a.C a I d.C). Antic poblat ibèric. Situat al costat de les escoles al mig del nucli de Castellfollit. No senyalitzat. Totalment en ruïnes, sense excavar totalment.

 

Excavacions a Can Ximpis  Excavacions a Can Ximpis 2

 

 •   Vilaclara (Ibèric IV a I a.C i Romano tardana VII-VIII d.C). Assentament rural amb quatre nivells d’ocupació del jaciment. Estat en ruïna. Situat a 100m del camí que porta a can Prat. Camí d’accés no senyalitzat. Excavació publicada en un llibre.

 

 • Necròpolis de Maians (Romano tardana- visigòtica IV-VI d.C). Conjunt de quatre tombes de lloses. Situades dalt d’un turonet al costat del camí que porta de cal Farré a cal Frare. Estat mitjà de conservació. No senyalitzat.

 

 • Can Paleta (Romano tardana-visigòtica VI-VII d.C). Necròpoli (tombes de llosa tipus cista) i assentament rural. Estat ruïnós a mig excavar. Situat darrera la casa de cal Paleta.

 

 • Torre dels Moros. (Medieval X-XI). Antiga torre de vigilància tot i que també es creu en la possibilitat que fos transformada més recentment en molí de vent. Camí d’accés senyalitzat. Bon estat de conservació. Situat damunt d’un turó entre can Prat i can Regordosa.

 

 •  Tombes de Bacardit i tombes del gegant (Medieval IX-X). Conjunt de tombes excavades a la roca. En bon estat de conservació sense la llosa de la cobertura. Sense camí d’accés ni senyalització. Situades a Grevalosa en la serra de Colomers.

La tomba del gegant

 

 

 • Sant Miquel (Medieval, pre-romànic IX-XI). Església. Estat en ruïna però conserva les parets en peu. Situat damunt d’un turó al costat del camí d’accés a l’església de Santa Cecília, a Grevalosa. Sense camí d’accés ni senyalització.

 

 •  Maians Vell (Medieval, estil romànic X). Església i castell. Estat ruïnós. Camí d’accés no senyalitzat. Situat a Maians entre el Corral Nou i els Vins Grau, era on estava situat l’antic poble de Maians.

 

 • Sant Pere del Mont (Medieval, estil romànic XI-XII). Monestir amb cripta i tomba excavada a la roca. Estat ruïnós però conserva restes de parets i de la cripta, la tomba està en bon estat però sense la llosa de cobertura. Situat a Grevalosa damunt d’un turó al camí que porta a can Pere Vila. Sense camí d’accés ni senyalització.

 

 • 13.  Sant Pere (Medieval, estil romànic XI amb transformacions al gòtic i retaule XVII). Església parroquial de Castellfollit del Boix, amb bon estat de conservació. Al 1985 s’hi van fer excavacions i es va deixar visitable una necròpoli, de més de set tombes tipus cista, que es troba sota l’altar.  Camí d’accés senyalitzat.

 

 • Castell de Castellfollit (medieval X) Estat de ruïna. Les restes s’alcen en un turó prop de l’església de Sant Pere. L’accés és per corriol i no està senyalitzat.

Castell de Castellfollit

 

 • Santa Cecília (Medieval, estil romànic XII-XIII, molt transformada). Església parroquial de Grevalosa. En bon estat de conservació. Camí d’accés senyalitzat. S’hi celebra missa un cop a l’any per l’aplec de Sant Marc.

 

 

 • Sant Marc (Medieval, estil romànic XIII, molt transformada). Església rural. Estat en ruïna. Situada a la serra de Colomers, sobre una roca sota la qual hi ha una font. Hi ha un camí d’accés no senyalitzat.

 

St. Marc de Grevalosa   

 

 • 17.  Santa Maria del Pla (Medieval, estil romànic tardà XIII, molttransformada). Església on s’hi fa missa cada diumenge. En bon estat de conservació. Situada al nucli de Castellfollit, accés senyalitzat. Al seu interior hi ha algunes peces del retaule original de Sant Pere.

Esglesia de sta Maria  Esglesia de sta Maria

 

 • 18.  Sant Vicens de Fontanelles (Medieval, estil romànic tardà XIII, poc transformada). Església rural en bon estat de conservació, de propietat privada. Situada al costat del mas de Fontanelles, accés senyalitzat. Actualment s’obre al públic per la festa de sant Vicenç.

    Esglesia de sant Vicenç de Fontanelles

 

 • 19.  Sant Jaume del Clot del Grau (Medieval, molt transformada, possiblement no queda res de l’original). Església en bon estat de conservació situada al Clot del Grau, accés senyalitzat. S’hi celebra la festa de Sant Jaume.

   Esglesia de sant Jaume del Clot del Grau

 

 • 20.  Molí del Pubill (segle XVIII). Molí hidràulic, es conserva i es va restaurar la resclosa de captació d’aigua, la sèquia, la bassa de magatzem i la sala on es molia. Situat al costat de cal Pubill, està en bon estat de conservació i l’accés està senyalitzat (tot i que pot estar molt ple de vegetació).