Descripció municipi
Descripció municipi

 

Descripció de Castellfollit del Boix

 

Castellfollit del Boix és un municipi de la comarca del Bages situat en el conjunt de relleus que formen la divisòria entre les conques del Llobregat i l’Anoia, entre Igualada i Manresa.

 

Limita al nord amb els municipis del Raval de Aguilar de Segarra i Rajadell, a l’est amb Sant Salvador de Guardiola, al sud-est amb Bruc al sud amb Castellolí, al sud-oest amb Òdena i a l’oest amb Rubió.

 

El municipi ocupa una extensió de 59,42 Km2 i va estar construït l’any 1836, fonamentalment com a fusió dels dos principals nuclis de població, Castellfollit del Boix i Maians, ademés del poble disseminat de Grevalosa i un bon nombre de masies disperses.

 

El nucli de Castellfollit del Boix, està situat en un altiplà ( 702 m. ), entre els cims del Cogulló de Can Torre ( 877m.) al nord i el Coll de Gussem ( 799 m. ) al sud.

 

El nucli de Maians està situat al sud del terme, molt a prop de la carretera comarcal C-37.

 

Castellfollit del Boix té una població de 426 habitants (segons el padró de l’i de gener de 2009), però degut a l’existència d’un nombre considerable de segones residències, compta amb  una població estacional força important, que a l’estiu i durant els caps de setmana, pot arribar a ésser aproximadament el 50% de la població fixa.

 

Aquesta població es distribueix de forma bastant dispersa, ja que només el 30% aproximadament dels habitants, es concentra en els nuclis de Castellfollit del Boix i Maians, mentre que la resta hi viu a les diferents masies escampades per al municipi.

 

L’economia del terme està basada en l’agricultura i la ramaderia: l’activitat agrícola és fonamentalment de secà, hi predomina el blat, l’ordi, la vinya, les oliveres i l’ametller, per exemple hi tenen molta fama les mongetes de Castellfollit del Boix. En quan a la ramaderia és bastant diversa, boví, oví. Porcí.

 

També són importants les zones forestals, malgrat la gran quantitat d’hectàrees cremades en successius incendis.

 

En els boscos predomina el pí i també podem trobar bastants roures i alzines, així com a una gran varietat d’arbustos, que donen protecció a una fauna prou variada.

 

Castellfollit del Boix compta amb un interessant patrimoni històric – artístic. Per una part tot un recull d’ermites romàniques i edificis medievals i per l’altre una sèrie de jaciments arqueolòlics i paleontològics força notables.

 

Entre les edificacions cal esmentar l’església de Sant Pere, l’estil romànic, construïda inicialment a mitjans del segle XI, reformada successivament els segles XIII i XVI i restaurada l’any 1988.

 

Molt a prop seu, a dalt d’un turó, es troben les restes d’una torre, que dona nom precisament a Castellfollit del Boix i és base del dibuix que figura a l’escut municipal.

 

A Maians Vell existien les runes del “Castell” i d’una església romànica llombarda.

 

També hi trobem les capelles del mas Can Prat, de Sant Jaume del Clot del Grau, de Sant Miquel de Fontanelles, romànica molt ben conservada i les restes del que deuria ésser un antic molí anomenat “ La Torre del Moro”.

 

Entre els jaciments arqueològics, cal destacar els jaciments de “Vilaclara” i el de “Can Paleta”, amb importants vestigis ibèrics i romans, així com el dolmen de Can Marquet de Grevalosa, un dels millors exemplars megalítics de la comarca i que encara conserva la llosa de cobertura.